Zingende pastoor

In haar nog korte loopbaan als blogschrijfster over onze zondagse samenkomsten, heeft Kortjakje op 15 maart een bijzondere ervaring opgedaan: géén dienst! Wat moet je dan? Mogelijkheden genoeg. Wat Kortjakje deed, lees je hieronder.

Uitslapen!

Nu door een pandemie de samenkomst verviel, bedacht ik dat uitslapen ook wel ’s een keertje fijn is. Toch werd ik nog voor tien uur wakker. Het moest misschien zo zijn. Ik kon nog naar de rechtstreekse uitzending kijken van de eucharistieviering op NPO2. In mijn snug keek ik dus, comfortabel vanaf de bank, naar een kerkdienst vanuit de Martinuskerk in Sneek.

Zingende pastoor

In de Rooms-katholieke kerken zijn allerlei verschillende functionarissen actief. Behalve de priester-pastoor, zagen we in de tv-dienst dan ook diakenen, enkele lectoren, een acoliet en een koor met dirigent. Pastoor Peter van der Weide zong bij het mooie ‘Laudate dominum’ niet onverdienstelijk de solo’s. En wat ik wel ontroerend vind is dat na iedere Bijbellezing wordt gezegd: ‘Zo spreekt de Heer’. Na de laatste lezing hield de pastoor dan ook nog de Schrift omhoog. Wat een eerbied voor het Woord!

Wel werd er heel veel van papier voorgelezen, inclusief de gebeden en de korte preek. Maar inhoudelijk – naar mijn idee – overwegend zeer de moeite waard. De preek ging trouwens over Jezus’ gesprek (in Johannes 4) met de Samaritaanse vrouw: ‘Bij de put – in de put – uit de put’.

Boos

Toch kwam er een moment dat ik een beetje boos de knop heb omgedraaid. Voorafgaand aan het klaarmaken van de tafel met brood en wijn, werd aangekondigd dat wij thuis bij deze ‘offerande’ konden aansluiten door een gift over te maken aan het KRO-pastoraat. Ik had het opeens helemaal gehad! Geld overmaken om op die manier thuis deel te nemen aan het avondmaal? Ik kreeg er de griebelige kriebels van!

Later legde mijn opa iets van de achtergronden hiervan uit. Het offer van Christus is – behalve een unieke verzoeningsgave – ook een voorbeeld, opdat wij in navolging van Hem tot offeren bereid zijn. Nou, daar luwde mijn opstandigheid wel wat van. Maar ik ga die vrienden bij de KRO toch ’s een mailtje sturen. Wie weet horen we daar dus nog van!

Blessings,
Kortjakje

P.S.
De preken die in de christengemeente zijn en worden gehouden kun je terugluisteren op www.christengemeente.nl/preken/.