Vroege kerk

Soms gaat Kortjakje van de hak op de tak. Van vervolging en lijden, en de preek van afgelopen zondag, via de vroege kerk naar een televisieprogramma waar je niet naar hoeft te kijken. Wie het nog volgen kan, die volge het!

Vervolging en lijden

Heb jij ook een lichaam? Kun je je er wat bij voorstellen dat niet jíj maar ánderen (die weinig goeds in de zin hebben) daarover de beschikking hebben? En jou pijn doen?

Ik pak deze gedachten even uit een hele preek. Sorry, maar het bleef haken. Ik moet er denk ik wat mee. Wat? Kijk of luister de preek van zondag 7 juni nog maar even na via www.christengemeente.nl/preken.

Maar nu even iets anders. Ik heb het er een paar weken geleden al over gehad dat ik misschien bij het Evangelisch College een onlinecursus wilde gaan doen…

Vroege kerk

‘Vroege kerk?’ Je denkt misschien aan het bericht dat de jeugddiensten vanaf 1 september al om 10 uur beginnen. Zegt men. ’s Ochtends ja! Lijkt me een ramp voor jongelui die niet net als ik de hele week ziek zijn en op zondag blij zijn dat ze eindelijk eens uit hun bed kunnen. Haha!

Maar ik ben een cursus gaan volgen, die zo heet: ‘Ontdek de Vroege Kerk’. En die gaat over de eerste eeuwen na Jezus’ hemelvaart. Een mooi moment dus, om hiermee te starten, dacht ik. Kennelijk hadden ze bij de EO dezelfde gedachte, want daar is een nieuwe serie gestart onder de titel: ‘Jezus van Nazareth verovert de wereld’. Hoe kon een kleine Joodse sekte uitgroeien tot de grootste godsdienst op aarde? In de nieuwe serie gaat Kefah Allush op zoek naar het antwoord op die vraag.

Jezus van Nazareth verovert de wereld

Ik zag dinsdagavond op NPO2 de eerste aflevering. Kefah is een heel boeiende ‘speurneus’, die overal het fijne van wil weten, zien en (volgens mij het liefst ook) proeven. Je moet er wel een beetje tegen kunnen, dat hij heel veel vragen stelt. Ook vragen die een beetje tegen je haren instrijken.

Nou, dat moet dan maar. Of nee, je hóeft er natuurlijk helemaal niet naar te kijken. Mocht je dat tóch willen, zie dan https://visie.eo.nl/artikel/2020/06/wat-maakte-het-christendom-zo-succesvol

Blessings,
Kortjakje