Voorbeeld / voorrecht

Kortjakje is niet altijd zo voorbeeldig. Daarom valt er nog veel te leren van de voorbeelden in de Bijbel. En ook van gelovige mensen die zij kent, zoals ze afgelopen zondag tijdens de preek leerde.

Ja, logisch!

Afgelopen zondag ging de preek over Abram (later in de Bijbel Abraham genoemd). Tjonge, wat was die man een voorbeeld! Van die ouwe broeder Abram kunnen we nog heel wat leren.

Voorbeelden

We lazen voor de preek uit Genesis 12:1-3 en Hebreeën 11:8-9. In die korte gedeelten uit de Bijbel kun je al heel veel leren, zo bleek tijdens de preek. Eerst dachten we na over het feit dat wij mensen voorbeelden nodig hebben. Zij kunnen ons inspireren en richting geven. Wie is voor jou een voorbeeld? Ik hoefde daar niet lang over na te denken: mijn opa! En ook mijn tante wel (als ze in een goeie bui is en niet zo lawaaierig doet). Als ik naar hen kijk, kan ik best wat opsteken van hun manier van geloven.

Voorrecht

Abram genoot het voorrecht om met God om te gaan als met een vriend. Misschien moet ik zo ook eens naar God proberen te kijken. Als een Vriend die me helpen wil en die mij wijze adviezen geeft. Ja, dat wil ik wel een beetje meer leren. Niet allemaal vertellen wat ik zélf zo interessant en leuk vind, maar luisteren naar Hem! En dan niet alleen Hem aanhoren, maar ook echt doen wat Hij vraagt. Soms is het wel verstandig om nog eens bij een vertrouwde persoon te checken of je het niet verkeerd hebt begrepen. Maar het kan zijn dat je een grens over moet waar je nog nooit overheen bent gegaan, zei de spreker.

Vragen

Ik sluit af met vier vragen, waarmee ik probeer samen te vatten wat de spreker als ‘lessen’ uit de geschiedenis van Abram met God haalde:

  1. Wat heb jij losgelaten om de Heer te volgen?
  2. Durf jij God te vertrouwen ook als je Hem niet begrijpt?
  3. Hoe onderhoud jij contact met God?
  4. Merk jij iets van Gods zegen door jou heen voor de mensen die je ontmoet?

Beluister de preek of bekijk de dienst in Mijn Christengemeente.

Blessings,
Kortjakje