Verbouwen

Als je net een verbouwing achter de rug hebt, staat je hoofd er misschien niet naar. Maar sommige verbouwingen zijn heel nuttig, in meerdere opzichten!

Hechting eruit

Tjonge, wat een enge spreker hadden we afgelopen zondag. Die trekt als Eerste Hulp-arts gewoon de hechting uit een wond, als het daaronder juist zo zeer doet. Dan gaat het nóg zeerder doen. En dan ‘schoon spoelen’. Nee, dat is fijn. Maar volgens hem zou het eindresultaat beter worden dan wanneer je een etterende wond gewoon dicht laat. Het zal wel waar zijn, maar ik kreeg er geen prettige gevoelens bij, zo aan het begin van de preek.

Volgens mijn opa bedoelde hij te zeggen dat een ingreep soms heel pijnlijk kan zijn, maar ook gewoon nodig. En dit kan ook in je geestelijke leven zo werken.

Ruimte

We lazen 2 Koningen 4:8-14. Daar ontmoet je een vrouw met bouwkundige plannen. Ze overlegt die met haar man, en hup een enkel bijbelvers verderop staat er een gemetselde kamer op de verdieping van hun huis. Zij had ook nog kijk op de inrichting van die kamer: Laten we er een bed, een tafel, een stoel en een lamp neerzetten. En hup zo gezegd, zo gedaan.

Als de profeet Elisa nog eens op reis is, kan hij daar comfortabel logeren. Blijkbaar was het een gastvrije vrouw. Misschien had Elisa bij een eerder verblijf daar een bedje op de grond gekregen. Maar de vrouw wilde méér: ruimte. Ruimte maken voor de profeet van God, ruimte maken voor het woord van God – zo luidde de interpretatie van de spreker.

Een nuttige verbouwing, in meerdere opzichten, zo blijkt in het vervolg.

Een dankbare profeet

De profeet is erg dankbaar voor het mooie verblijf. Maar de vrouw is alleen maar blij met wat zij hem kan bieden. Wat de profeet ook vraagt, de vrouw hoeft er niets voor terug. Toch krijgt zij van Elisa een belofte. Iets waarop zij waarschijnlijk totaal niet (meer) had gerekend. Over een jaar zal zij een kindje hebben!

Les

De spreker hield ons voor dat het vaak nodig is om in ons leven ruimte te maken voor het woord van God. Ruimte maken voor Gods spreken tot jou.

Ja, dat kost wat. Geld misschien, tijd, inzet, kracht. Verbouwen kost wat. Maar ruimte maken voor God levert ook veel op. Er komt ruimte in je huis voor Gods woord. Ruimte zodat Hij tot je kan spreken. Ruimte om naar Zijn spreken te luisteren. En als dan over pakweg een jaar de profeet terugkomt … dan ben je vast meer op Jezus gaan lijken.

Blessings,
Kortjakje