Twee voor de prijs van één

De tante van Kortjakje houdt nogal van koopjes. Zij had afgelopen zondag dan ook een geweldige dag. Twee preken voor de prijs van één! Kortjakje probeert er verslag van te doen.

‘Gelukkigheden’ zijn voor de mens

De ‘echte’ preek ging afgelopen zondag over Psalm 1. Die begint met iets dat wij mensen graag horen: hoe word ik gelukkig? En dat woord ‘gelukkig’ staat dan ook nog in een meervoudsvorm, zei de spreker. ‘Gelukkigheden’ zijn er voor de mens die … Lees die psalm dus nog maar eens goed door. Dan ontdek je welke dingen je moet nalaten, en welke dingen je moet doen om gelukkig/zalig te worden!

Wie en wat je beter kunt vermijden

De spreker vatte de eerste drie stappen van wat je niet moet doen samen als ‘wegblijven van het kwaad’. Neem een vast besluit om je leven niet te laten bepalen door de ongelovigen in je omgeving.

De preek vormde een enthousiaste aanmoediging om te gaan op de weg van de rechtvaardigen. Ik voelde mij aangespoord om Gods woord te overdenken overdag en … misschien ook wel (eens) in de nacht. Ik wil wegblijven bij al wat kwaad en zondig is. Bij alle gespot en ontkenning van God. Wie zo leeft, mag erop vertrouwen dat God zijn/haar weg kent en bewaakt. Daar mogen we ons allemaal naar uitstrekken. En we mogen geloven dat God zulke verlangens zegent en met Zijn Geest vervult.

Twee

Ja, zo beleefde ik de preek. En eigenlijk was het al de tweede preek waarmee wij deze ochtend werden bediend. Want de spreker begon met een heel betoog over de geloofsdoop. Dat sloot goed aan op de aankondiging van die ochtend, dat je je kunt aanmelden voor de doopdienst op 27 november a.s.

“Wat aarzel je dan nog? Sta op, laat je dopen” (Handelingen 22:16a)

De spreker vertelde dat het joodse publiek van Petrus op de Eerste Pinksterdag, en ook Paulus (later) … allemaal besneden waren. Zij waren dus al ingelijfd in Gods verbondsvolk. En niettemin was er geen twijfel: de doop was nodig en belangrijk! “Niks geen gezeur over ‘overdoop’”, zoals mijn tante het op haar eigen bondige manier samenvatte. Nou, er was ook bij de spreker geen woord Spaans bij. Mijn tante en ik waren blij met allebei de preken!

Prijs

Twee preken dus voor de prijs van één. Of heb je helemaal niets betaald? Dat kan tegenwoordig heel simpel hè. Gewoon de QR-code op de leuning van de stoel voor je scannen. En ook voor de thuiskijkers is de QR-code beschikbaar in de livestream.

Blessings,
Kortjakje