Stilte

Dit keer geen ‘preekverslag’ van Kortjakje. Zij heeft zondag natuurlijk wel een kerkdienst gekeken, maar heeft ons voor de verandering wat anders te melden. Van haar tante had zij een stapel oude tijdschriften gekregen. Om de verveling tegen te gaan. En daar zat best interessante lectuur tussen…

Stilte

Van mijn tante kreeg ik een stapel oude programmabladen van de EO. In ‘Visie’ van juni 2010 las ik een artikel dat mij even van de sokken blies. Heilige luiheid, zo luidt de titel[1]. Het gaat erover dat het niet meevalt om pauze te nemen, stil te zijn en rust te zoeken bij God. Nou, voor mensen in vitale beroepen is dat momenteel misschien zo, maar voor mij? Is het niet juist zo dat velen van ons nu alle tijd hebben? Geen probleem, dan toch?

Ja, zo dácht ik even! Maar het artikel gaat verder:

Moeilijk, moeilijk, moeilijk. Zeker voor de mens van vandaag, die gevangen zit in een wereld vol drukte, stress, media- en ander geweld. (…) Lukt het jou om regelmatig een poos stil te zijn en ‘Gods wet te overpeinzen’ (Psalm 1)?

Stil WORDEN

Pffff … Als ik heel eerlijk ben, voel ik me juist nu gestrest, nu ik álle tijd heb. Liever kijk ik vier keer per dag het journaal en luister ik voortdurend naar de radio, en intussen houd ik natuurlijk mijn Whatsapp en de nieuwsberichten op mijn iPad in de gaten.

En ja, dan lees ik tussendoor wel een keer mijn dagboekje en die paar Bijbelverzen die daarbij horen. Maar van binnen echt stil worden? Uit mezelf? In mijn eentje?

En het zou zo goed voor me kunnen zijn, om stil te worden en mijn ogen af te sluiten voor alles wat er te zien is. Om te luisteren. In het Visie-artikel gaat het over twee vrouwen en hoe Jezus over hun houding denkt:

”Doe er wat aan!” zegt Marta tegen Jezus, als ze zich een ongeluk rent en Maria maar een beetje zit te zitten. “Nee,” zegt Jezus, “daar doe Ik niks aan, want Maria heeft toevallig net het beste deel gekozen en dat neem Ik haar niet af.” Het beste deel is zitten. Pauze. Wachten. Luisteren. En waarom? Omdat God dán juist Zijn werk kan doen. En zeg nou zelf: waarom zou jij het doen, als Hij het wil doen? Wachten is dus zeker geen tijdverspilling.

Nou, toch nog maar eens proberen deze week!

Blessings,
Kortjakje

[1] Geschreven door Theanne Boer.