Schapen en bokken

Een preek over het oordeel in de Christengemeente? Dat hoor je niet zo vaak. Kortjakje luisterde ernaar en pikte er ook nog wat van op!

Schapen en bokken

Op zondag 1 november ging de preek over Matteüs 25:31-46. In dit gedeelte gaat het over Jezus als Herder, Koning en Rechter, die zal oordelen over alle volken die voor Hem geleid worden. Schapen en bokken – rechtvaardigen en ‘niet-rechtvaardigen’. Ik vind het altijd maar een lastig gedeelte. De spreker misschien ook wel. En hij was ook nog gevraagd het niet te lang te maken, vanwege het streamen van de preek …

Gezegend

De schapen worden door de Herder ‘door mijn Vader gezegend’ genoemd. Dit benadrukte de spreker nogal. En opeens moest ik denken: lijkt mijn leventje al een beetje op dat van zo iemand? Ja, ik geef toe dat dit in de preek niet aan de orde kwam. Maar soms gaat er van alles door je gedachten: Zullen de mensen om mij heen zien dat ik een gezegende ben? Weet ik zélf dat ik een gezegende ben? Waaruit blijkt dat in mijn leven? Nou, genoeg zijsporen. Verder luisteren maar weer. Straks mis ik de clou nog.

Alsof hij of zij Jezus is

Waar de preek – om het even zo te zeggen – op uitdraaide was de vraag hoe ik kijk naar de mensen die ik ontmoet of tegenkom. Want dát blijkt erg belangrijk voor de Herder, de Koning, de Rechter.

Zie ik die man bij de bushalte alsof hij Jezus is? Kan ik in mijn gedachten die omslag maken als ik mijn buurvrouw of collega tegenkom? Ben ik bereid hen een beker water te geven, of op te zoeken als ze in de shit zitten? Dit lijken mij vragen die ertoe doen. En misschien hebben die toch wel te maken met de vraag of ik me ‘door de Vader gezegend’ weet.

Een korte preek, maar genoeg huiswerk!

Beluister de preek of bekijk de hele dienst op Mijn Christengemeente.

Blessings,
Kortjakje