‘Ren je rot’ en de Zondagschool

Soms gaan je gedachten met je op de loop, leerden we drie weken geleden nog van de preek. Wanneer dat onder de preek gebeurt is dat natuurlijk helemáál schandelijk, vindt Kortjakjes tante. Maar dit keer moest zij zélf onder de preek aan een tv-programma denken. En dan nog wel met een programmatitel die zij altijd wat te grof had gevonden. ‘Ren je rot’ heette dat kinderprogramma. Beschaamd biechtte tante haar gedachten op bij Kortjakje. Maar die dacht intussen aan de Zondagschool…

Zegenen

De preek ging dit keer over de kinderzegening door Jezus. Zegenen = LEVEN uitspreken, zei de spreker. En dat wilden de moeders (of oppas-oma’s?) graag voor de kinderen die aan hun zorg waren toevertrouwd. Geen wonder, toch? Als Jezus in de buurt is, verlang je toch naar Zijn handoplegging en zegen?   En Hij deed zelfs nog meer. Hij omarmde de kinderen ook. Hij geeft méér dan je denkt. Zo is Hij!

En als (groot)ouders mag je ook altijd je (klein)kinderen bij de Heer brengen en vragen of Hij hen zegent. Reken er maar op dat Hij van ze houdt – nog méér dan jij (denkt)!

Hindernissen

De discipelen wilden de kinderen tegenhouden. Soms kunnen ook nu nog ‘grote mensen’ een hindernis vormen voor kinderen. Dan staan zij (hun) kinderen in de weg, waardoor de Heer niet goed zichtbaar is. Bijvoorbeeld doordat die grote mensen allerlei ingewikkelde theorieën over God belangrijker vinden. Of doordat grote mensen de leefregels uit de Bijbel – vaak nogal selectief – als superstrenge wetten aan hun kinderen opleggen. En dan dreigen met straf, of je op een andere manier laten weten dat je er (even?) niet meer bij hoort…

De discipelen dachten dat Jezus belangrijker dingen te doen had dan aandacht te geven aan een stelletje kinderen. Maar daar werd Jezus vreselijk kwaad over: Ben je gek!? Hou ze niet tegen – laat ze komen!

Zondagschool

Toch vreemd, dacht ik na afloop nog. Dat er steeds zo moet worden ‘gebedeld’ om mensen die de kinderen op zondagochtend wat aandacht willen geven in de Zondagschool. Toch?!

Blessings,
Kortjakje