Plagen

Kortjakje houdt niet van plagen. Maar dat weerhoudt haar er niet van er wel over te schrijven, dit keer.

Plagen

“Hij begon!”

“Nietes, zij begon!”

Ik hou niet zo van plagen. Maar ja, de preek ging erover, dus ik moet ’t er ook wel even over hebben in mijn prekenblog. Neem me niet kwalijk a.u.b. Ik ben slechts de boodschapper van de boodschapper.

Boodschapper

De échte boodschapper was natuurlijk de spreker van afgelopen zondag. Of misschien is dat nog niet eens waar. Eigenlijk was Mozes de boodschapper. We lazen immers uit zijn tweede boek, Exodus. Daarin zijn de plagen van Egypte beschreven. We keken vooral naar teksten over de 8e tot en met 10e plaag. De preek begon met het lezen van Exodus 10:1-2, 8-10 en 21-23.

Corona

Ja, het C-woord moet toch maar eens uitgeschreven worden in deze blog. (Ik hou daar niet van, want er is méér dan corona. En hoe meer er over gesproken – of soms ‘gezwetst’ – wordt, hoe chagrijniger ik word.)

De spreker riep ons op om er vooral met ‘de jeugd’ over te spreken hoe je die corona moet duiden. Kan het een straf van God zijn? Komt het van satan? Of kan het allebei waar zijn? Hij wees onder meer op de geschiedenis van Job. De Here God geeft ons niet altijd duidelijke uitleg bij wat er allemaal gebeurt in deze wereld. Ik denk dan: misschien moeten we ons vooral afvragen ‘wat God behaagt’: met welke houding doen we God plezier en eren wij Hem het meest?

Aanwijzingen

Behalve dit eerste punt (spreek met elkaar over de betekenis van corona en Gods wil hierbij), volgden in de preek nog drie aanwijzingen:

  1. Blijf bijeen als jong en oud – laat je niet uit elkaar spelen! (Ex.10:2)
  2. Niemand heeft bij voorbaat een streepje voor. De Israëlieten waren niet bij voorbaat onaantastbaar voor de ‘engel des doods’, maar moesten in elk huis bloed aan de deurposten strijken. We hebben allemaal nodig om te schuilen achter het bloed van het lam/Lam.
  3. Stel het Lam centraal in je leven. (Het lam dat in elk huisgezin geslacht moest worden, moesten de Israëlieten al drie dagen vooraf in hun huis opnemen.)

Plagen … genoeg om nog eens over te herkauwen, vind ik.

Beluister de preek.

Blessings,
Kortjakje