Onderwerping

Preken? Zou Jezus echt een preek houden als Hij ons met een tussentijds bezoek zou vereren? Kortjakje heeft haar bedenkingen!

Waar zou Jezus over preken?

De spreker van afgelopen zondag riep de vraag op: waar zou Jezus over preken als Hij ons een tussentijds bezoek zou brengen?  Samen met mijn tante zat ik naar het scherm te kijken. Mijn tante begon er meteen doorheen te praten. Dat zij wel eens een boekje had gelezen van een zekere Adrian Plass. Het bezoek, heet dat boekje. En dat boekje gaat over de fantasie dat Jezus de kerk van de hoofdpersoon met een ‘tussentijds bezoek’ vereert. Heel grappig, volgens mijn tante. Intussen probeerde ik de preek te volgen…

Het Koninkrijk van God

De spreker noemde allerlei suggesties, maar uiteindelijk hield hij het erop dat Jezus waarschijnlijk over het Koninkrijk van God zou preken. Zo introduceerde Hij zichzelf ook toen Hij voor het eerst van zich liet spreken (Marcus 1:15): ‘De tijd is aangebroken, het koninkrijk van God is nabij: kom tot inkeer en hecht geloof aan dit goede nieuws.’

Zelf weet ik niet zo goed of Jezus, wanneer Hij ons tussentijds zou bezoeken, überhaupt wel een preek zou houden. Hij weet toch wel wat leukers?

Onderwerping

De preek concentreerde zich vervolgens op het belang van …. Onderwerping!

Bah, daar houd ik helemaal niet van! Mijn tante voelde dit heel goed aan (zij was intussen weer ‘aangehaakt’ en luisterde aandachtig mee). Na afloop had ik dan ook een hele discussie met haar. Zij vindt dat ik me niet kan onderwerpen aan het gezag van anderen. Terwijl ik gewoon zelf heel goed weet wat goed voor me is. En ik zit altijd boordevol goede ideeën. En die gezagsdragers hebben toch zelf vaak boter op hun hoofd? Of niet soms?!

Vertrouwen

Maar goed, de preek ging door. En ik heb er een paar dagen later nog eens in alle rust naar geluisterd. Mijn tante had ik daar even niet bij nodig. En ik moet toch zeggen, tja, … ONDERWERPING! Het kan ook veel rust geven, als je niet zélf verantwoordelijk bent voor alles. Als iemand anders verantwoordelijk is, kun je je daar ook best veilig bij voelen enzo. De spreker zei daarom dat vertrouwen (op de Koning) met die onderwerping aan de Koning gepaard mag gaan. Rust en ontspanning; God zorgt voor je. “Eigenlijk hoef je zelf helemaal niets”, zei de spreker nog.

Nou, ik vond die preek uiteindelijk dus nog niet zo raar!

Beluister de preek.

Blessings,
Kortjakje