Niet leuk

Kortjakje heeft weer via YouTube naar onze eigen dienst gekeken en geluisterd. En zodra de Bijbel open gaat, is er altijd wel iets dat haar troost, corrigeert, opbouwt, bemoedigt of terechtwijst, etc.

Ongevraagd en onverwacht

Jaja, afgelopen zondag was er weer een dienst uit onze eigen christengemeente! De preek daarin was lekker compact en to-the-point, vond ik. Het ging over minder leuke zaken die je ongevraagd en onverwacht overkómen. De brief van Jacobus kan ons daar wat over leren.

Niet leuk

In Jacobus 1:2-3 gaat het over beproevingen. Niet leuk? Nee, niet leuk. Ik vind het altijd een verademing als het in een preek ook daar over gaat. Dan lijkt het net of het gewone leven ook iets met mijn geloof te maken heeft!

De spreker benoemde in volgorde een aantal termen uit het tekstgedeelte, en ik probeer samen te vatten wat we daarover hoorden:

  1. Beproevingen zijn een normaal onderdeel van het geloofsleven.
  2. ‘Uw geloof’ – Wat houdt dat in, bij jou? Hebben de dingen van elke dag daar ook mee te maken?
  3. ‘Op de proef gesteld worden’ – Wees je ervan bewust dat alles wat je overkomt, een kans kan zijn om in je geloof te worden opgebouwd. Vervelende gebeurtenissen en moeilijke omstandigheden zijn niet leuk. De spreker liet in het midden of het terecht is om daar God voor verantwoordelijk te stellen. Maar God wil ze gebruiken om iets positiefs uit te werken in je leven.
  4. ‘Standvastigheid’ – Dit is een belangrijke eigenschap, die God in jouw leven gestalte wil geven. Kun jij God vertrouwen, je aan Hem overgeven? Juist in moeilijke omstandigheden is dit niet altijd gemakkelijk. Maar als er iets vervelends in je leven gebeurt, mag je rust zoeken en vinden bij Hem!
Wat heb je nodig?

David schrijft ergens: ‘Met mijn God spring ik over een muur’. Wat is daarvoor nodig? Ja, inderdaad: een muur!

Blessings,
Kortjakje