‘Na-denken’

Kortjakje is er nog niet klaar mee. Waarmee? Met de preek van afgelopen zondag natuurlijk! “Hóórt het lijden wel bij mijn geloof, bij mijn christen-zijn?” vroeg de spreker zich af, en hij liet zijn gehoor hierover meedenken. En Kortjakje is daar dus nog niet helemaal klaar mee. Intussen vond ze toch even tijd voor haar blog over de preek. Hieronder neemt zij je mee.

Het eerste punt in de preek riep op tot zelfonderzoek. De spreker had het mooi op de beamer laten verschijnen:

 1. Hoe zit het met het lijden? Onderzoek jezelf en vraag je af waarom je al dan niet moet lijden.

Eigen schuld, dikke bult?

We lazen 1 Petrus 2:19-21 ter inleiding op de preek en direct daarna uit dezelfde brief de verzen 12-19, waarover de preek vooral zou gaan. Petrus schrijft over het lijden dat de ontvangers van de brief ondergaan. Hij heeft daarover boeiende, maar ook confronterende dingen te vertellen. Onder meer dat je ervoor moet zorgen dat het niet je eigen schuld is dat je lijdt. Bijvoorbeeld doordat je een moordenaar, dief of kwaadspreker bent. Of doordat je een onruststoker bent die zich teveel met andermans zaken bemoeit. Ik keek eens eventjes naar mijn tante op de stoel naast me, maar die keek – ietwat betrapt misschien? – strak in de Bijbel op haar schoot.

Petrus gaat uit van het lijden dat de christenen als christen, dus vanwege hun christen-zijn ondergaan. Dat mag je niet verbazen, dat is niets uitzonderlijks, schrijft Petrus.

Na-denken

Eigenlijk heb ik weinig tijd om dit blog te schrijven, omdat ik zélf nog over deze preek aan het nadenken ben. (Ja, dat is waarom nadenken nadenken wordt genoemd, … denk ik). Ik maak me er daarom maar een keertje lekker makkelijk van af door het laatste plaatje van de beamer even over te tikken:

 1. Hoe zit het met het lijden?

Onderzoek jezelf en vraag je af waarom je al dan niet moet lijden.

 1. Het gaat over het lijden omdat je christen bent
 2. Verbaas je er niet over dat je moet lijden
 3. Wat levert het lijden op?
  1. Je geloof wordt erdoor beproefd en daardoor groei je in je geloof
  2. Het lijden vertelt je dat je met Jezus bent verbonden en de Geest van God op je rust
  3. Door het lijden nu, zul je later des te meer verheugd zijn
 4. Hoe ga je ermee om: vertrouw op God en blijf het goede doen.

Nou, ik wens ook jou veel succes met na-denken. En vergeet intussen niet in ieder geval het vijfde punt gewoon toe te passen in je leven: vertrouw op God en blijf het goede doen!

Blessings,
Kortjakje