Met God op reis

Hoe staat het met jouw reiservaringen? Heb je de afgelopen periode nog leuke vakantietrips gemaakt? Of nee, er gelden natuurlijk allerlei beperkingen. “Je maakt tegenwoordig niks leuks meer mee. Komt allemaal door die regels. Alles wordt ons afgepakt”. Maar Kortjakje maakte weer een prachtige preek mee! Al loopt ze dan tegenwoordig vaak een week achter, maar dat komt door … Juist: die vervelende beperkingen!

Met God op reis

De preek van 15 november ging over de reis van je leven. Aan de hand van de geschiedenis van het volk Israël, dat in de woestijn de balen kreeg van alle beperkingen die dat woestijnleven met zich meebracht. Normaal voedsel was er niet of nauwelijks. Alleen maar dat suffe manna! Ja, je kon er natuurlijk een kadetje van maken, een knipbrood of een halfje rond. Maar veel meer variatie zat er niet in. (Mijn tante kent hier nog een ‘leuk liedje’ over van Keith Green: ‘So you wanna go back to Egypt’. Keith Green weet nog veel meer varianten, maar het enige bestanddeel bleef toch manna.)

In Egypte was volop vis, komkommers, watermeloenen, prei, uiten en knoflook (Numeri 11:5). Een gevarieerd menu. Waren wíj dat ook niet gewend? Lekker ongezond met z’n allen naar de Mac. Of gezellig ergens lunchen of koffiedrinken. In het Deelcafé ‘De Buurman’ – superleuk! Om nog maar niet te spreken van allerlei andere leuke dingen. En ons werk of de school. En nu: allemaal beperkingen. We zitten echt in een dikke dip!

De spreker daagde ons uit om na te denken over onze eigen denkwijze: Heb ik ook zo’n leven dat afhankelijk is van de omstandigheden? Ga ik ook klagen en drammen, jengelen als een klein kind dat z’n zin niet krijgt?

Genoeg?

Of kan ik genoegen nemen met de omstandigheden omdat God erbij is?

De preek, over Numeri 21:4-9, ging natuurlijk over veel meer. De vergelijkingen over de giftige slangen en de koperen slang, die verhoogd moest worden, zetten ieder wel aan het denken. Maar ik overschrijd het mij toegestane aantal woorden voor dit blog. Dus je moet die preek zelf nog maar ’s luisteren als je dat nog niet had gedaan.

Beluister de preek of bekijk de hele dienst op Mijn Christengemeente.

Blessings,
Kortjakje