Luipaard

Kerk, school en gezin! Eindelijk was Kortjakje eens niet schoolziek, want dit feestje was op zondag. En op zondag gaat zij altijd naar de kerk met haar boek vol zilverwerk.

Kissebissen

Het ging zondag vaak over op reis gaan, de wereld intrekken. Hoe doe je dat? (En waarom eigenlijk?) Mij zijn de figuren van Adam en Eva het best bijgebleven. Het was ook gewoon aandoenlijk, om ze daar op zo’n zwarte koude (kunst)leren bank midden op het podium te zien zitten. Ik kreeg een beetje koud van de aanblik van die toch wel tamelijk blote lijven. Gelukkig hadden zij van de Here God wat kleertjes gekregen. Adam en Eva hadden het niet meer zo prettig als voorheen, toen zij nog in het paradijs woonden. Dat was wel duidelijk. Je zou maar op een koude zondagochtend zo midden in de kerk te kijk worden gezet. En dan ook nog stevig aan de tand worden gevoeld over wat er mis was gegaan in je leven. En hoe onaangenaam je geliefde huwelijkspartner soms kon doen. Daar heb ik overigens nog wel een méning over! Ze zaten de hele tijd te kissebissen over de vraag of de kleding die zij droegen nu van een panter of een tijger was geweest. Nou, volgens mij was het duidelijk van een luipaard. (Ik vond dit wel een mooi ‘Salomonsoordeel’. Zou het gekissebis meteen zijn afgelopen. Maar ik durfde het niet hardop te roepen…)

De wereld in

Als ik het goed begrepen heb, ging het er vooral om dat die arme Adam en Eva het paradijs waren uitgezet. Nou ja, ze hadden het er natuurlijk zelf naar gemaakt. Dat is zeker. En nu zaten zij met de brokken: ze moesten verder leven in de ‘wijde wereld’. Waar onkruid woekert en waar veel dingen niet vanzelf gaan en pijn kosten. “Paradise lost!”, hoorde ik iemand zeggen.

Maar later ging het verhaal verder. Helaas zónder acteurs. Het ging verder met de leerlingen van Jezus die ook de wijde wereld in moesten trekken. Mijn tante dacht na afloop blijkbaar dat zij een betuttelende onderwijzeres was geworden, want ze vroeg aan mij: “Denk je daar wel eens aan? Dat we als volgelingen van Jezus geroepen zijn om de ‘Grote Opdracht’ uit te voeren?” (“Ja, tante…”)

Mijn opa had tijdens de koffie een mededeling die op mij wat vrolijker overkwam. Hij zei: “Eerst werden Adam en Eva uit het paradijs de wereld ingestuurd. En later werden de discipelen de wereld ingestuurd om in het paradijs te eindigen!” Ja, zo kun je het zien! Zo wíl ik het ook zien!

Blessings,
Kortjakje