Lijden

Eer de overheid! …. Is Kortjakje opeens haar ietwat rebelse karakter kwijtgeraakt?

In Zijn voetsporen

Petrus blijft de gemoederen bezig houden. Zagen wij hem een week eerder nog levensecht acteren in enkele penibele situaties, deze week schrijft hij ons een brief. Over die brief, 1 Petrus, ging afgelopen zondag de preek. Wij willen natuurlijk graag in Jezus’ voetsporen treden. En dan wil je telkens weten wat Jezus zou doen. Of wat Hij zou willen dat ík doe. Mijn tante heeft jarenlang met zo’n polsbandje rondgelopen: WWJD?

Lijden

Jezus volgen klinkt mooi. En dat is het ook, kan ik uit ervaring (met vallen en opstaan) zeggen. Maar het thema van Petrus’ brief is toch, zo zei de spreker: lijden. Dat hoort er bij als je Jezus volgt. Of gaat bij jou werkelijk alles van een leien dakje? Kun jij in alles meedoen met je ongelovige klasgenoten, collega’s of vrienden? Ondervind je nergens een grammetje tegenstand? Nou, dan is het hoog tijd om je af te vragen of je wel echt in Jezus’ voetsporen gaat. Zo vertaal ik maar even wat de spreker hierover zei.

Leven als vrije mensen

Petrus roept ons op te leven als vrije mensen. Niet om je te misdragen, maar handel als een dienaar van God (2:16). Wat houdt dat in? De preek bevatte drie aspecten, die je terugvindt in 2:17:

  1. Eer de keizer/overheid;
  2. Heb ontzag voor God (eer en gehoorzaam Hem);
  3. Heb je broeders en zusters lief.
Doe wat je uit jezelf niet zou doen

In de preek werd een en ander natuurlijk verder uitgewerkt. Dat moet je zelf nog maar ’s beluisteren. Ik neem er één uit, die mij zelf nogal ‘prikkelt’. De spreker zei dat als je Jezus volgt, dan doe je dingen die je uit jezelf niet zou doen. Ai. Hoe doe ik dat (1) richting de overheid? En hoe doe ik dat (2) in gehoorzaamheid aan God? En hoe doe ik dat (3) voor broeders en zusters?

Soms is er verschil tussen weten en doen. Tussen weten wat God vraagt en doen wat Hij vraagt. Een prikkelende boodschap!

Bekijk de dienst.

Blessings,
Kortjakje