Kom van je paard af

Deze week heeft Kortjakje meegeleefd met de ‘kerkdienst’ van EO BEAM, die zondagochtend zowel op NPO2 als via YouTube live was te volgen. Haar terugblik lees je hieronder.

Mooie liedjes

In de live chat van BEAM zei iemand dat zij op haar kamer naar de uitzending kijkt, omdat ze dan mee kan zingen. Maar ik zat in de huiskamer en zong toch ook lekker mee! Toch verlang ik wel weer naar onze eigen samenkomsten met onze eigen zang- en muziekgroepen…

Kom van je paard af

De preek van Reinier Sonneveld ging over kwetsbaar zijn. Zelf is hij daar ook niet altijd zo goed in. Zo moest hij deze week ergens om huilen, toen de telefoon ging. Aan de telefoon praatte hij over van alles en nog wat, maar wilde hij niet zeggen dat hij zich juist op dat moment rot voelde.

Wij proberen vaak de schijn op te houden. Vanuit de Bijbel wees Reinier op twee soort van ‘koningen’. De ene kwam op een paard, in een harnas en met een hele stoet soldaten om zich heen naar de stad. De andere kwam op een “belachelijk ezeltje”. Je begrijpt misschien dat het over Pilatus en Jezus ging. Al kijkend naar deze preek, vroeg ik me af: hoe presenteer ik mij aan de mensen om me heen? Ben ik een stoere meid die alles aankan? Die, zittend op haar paard, de wereld laat zien hoe sterk en zelfverzekerd zij is? Of durf ik ook mijzelf te laten zien zoals ik ben?

Niet voor de bühne

Natuurlijk is het niet de bedoeling dat je aan iedereen al je kwetsbaarheid laat zien. Doe dat op een goed moment en bij de juiste mensen. Je moet het ook zeker niet “voor de bühne” doen, merkte Reinier daar nog bij op. Maar – en dat maak ík er dan maar weer van – je hoeft je niet te verstoppen achter je mascara of je baseballcap. Je mag je ervan bewust zijn dat God jou ziet en ‘Bij de Heer ben ik veilig, Hij is de allerhoogste God … De Heer beschermt je, Hij is een schild’ (Psalm 91:1,4). Behalve deze verzen, werd in de preek ook 2 Korintiërs 12:10 aangehaald: ‘In mijn zwakheid ben ik sterk’.

“Stil, mijn ziel, wees stil

… en wees niet bang voor de onzekerheid van morgen”. Na de korte preek, zongen we dit prachtige Opwekkingslied. In dit lied komt ook de passage voor “ik vertrouw op U en zal niet wankelen”. Daar denk ik dan altijd bij: en zelfs als ik wél wankel (want dat kan écht wel gebeuren), is God er tóch bij! “De zwartste nacht verdwijnt wanneer het daglicht doorbreekt – God U bent mijn God”. En zo is het maar net!

Nou, misschien kijk ik volgende week wel weer naar EO BEAM. Maar dan niet live, want er komt ook een Paasdienst van de Christengemeente. Je kunt BEAM op allerlei manieren volgen. En het is ook mogelijk lid te worden van dit communityplatform: https://www.eo-acties.nl/beam .

Blessings,
Kortjakje