Koektrommel

Kortjakje houdt van koekjes. Vooral van speculaasjes. Als je niet oppast eet zij de hele trommel leeg! Daarom was het een goeie preek voor haar, afgelopen zondag.

Grenzen

Ik hou niet zo van grenzen. Maar ik moet toegeven dat ze soms wel nuttig zijn. In de preek tijdens Michazondag werd bijvoorbeeld Leviticus 19:1-18 gelezen. De spreker zei dat God hier aan het volk Israël allerlei voorschriften geeft, voor als zij in het beloofde land gaan wonen. De Israëlieten zouden van de vrijheid en de rijkdom in dat land mogen gaan genieten. Een land van melk en honing. Wat een heerlijk vooruitzicht, na de slavernij in Egypte en de jarenlange woestijnreis! Maar de Heer stelde ook grenzen aan dit genieten.

Speculaasjes

Ik lust graag speculaas. Vooral bij de chocomel. Als de trommel met speculaasjes op tafel blijft staan, verdwijnt het ene na het andere speculaasje in mijn mond. Totdat ik erachter kom dat ik me niet zo lekker voel. En dan krijg ik spijt van mijn vreetbui.

Tevredenheid

Als ik de preek goed heb begrepen, is tevredenheid een sleutelbegrip. Je vindt dat in 1 Timoteüs 6:6-8 en 17-19. Materiële rijkdom (zoals een trommel vol speculaasjes) wordt daar ‘iets onzekers’ genoemd. Daarop kun je je geluk niet bouwen. Maar in Gods koninkrijk is blijvend rendement.

Geloof (godsvrucht) + tevredenheid = winst!

Uitdelen

En wanneer je leert te genieten van genoeg, zul je ontdekken dat er ook iets overblijft om uit te delen. Hoe fijn is dat, om met de koektrommel rond te gaan en te zeggen: “pak maar, je mag er gerust twee nemen, hoor!” Ja, dat voelt beter dan je eigen volgevreten buik.

Beluister de preek of bekijk de dienst in Mijn Christengemeente.

Blessings,
Kortjakje