‘Ikke zef doen’

Kortjakje voelde zich tijdens de preek aangeklaagd, of in elk geval stevig uitgedaagd. Niks mis mee, denken wij. Daar zijn preken soms voor!

Zelfvertrouwen

Uitentreuren word ik er aan herinnerd (vooral door m’n tante): “Ikke zef doen”. En dan bedoelen ze dat ik toen ik klein was kennelijk vaak zoiets heb gezegd. Bijvoorbeeld als ik zélf mijn schoenen wilde aandoen, als ik zélf de trap wilde opklimmen, als ik zélf het gebaksvorkje wilden hanteren, etc.

Blijkbaar beschikte ik over een flinke portie zelfvertrouwen. En als ik nooit zelf de trap zou mogen opklimmen, zouden ze mij nu nóg de trap moeten optillen. Toch?!

Andere generatie

En dan zijn daar van die mensen… Van een totaal andere generatie! Die zeggen: “Maar je kunt het nog niet zelf, kindje! – Je moet het eerst nog leren – Je morst zo met je gebakje als je het zelf doet”. En al dat soort bekrompen ideeën van volwassenen. Waarom moet alles gaan ‘zoals het hoort’, en waarom moet ik bepaalde dingen aan anderen overlaten omdat die het zogenaamd beter kunnen dan ik? Waarom mag ik niet zélf proberen?

Nou, zo’n gevoel van op mijn vingers getikt te worden, kreeg ik afgelopen zondag ook. Alsof ik uit een andere tijd kom. De spreker wilde ook niet bepaald verbloemen dat hij wat ouder is dan ik. ‘Van een andere generatie’, zo verklaarde hij zelf.

Genade

Ik blijf erbij dat ik heus wel veel zelf kan. Maar, eerlijk gezegd, … er zijn dingen die ik niet kan. Ik kan mijzelf niet op eigen kracht met God verzoenen. Ik kan Zijn liefde niet verdienen. Ik kan wel denken dat ik het beter doe dan sommige mensen, maar daarmee kan ik nog geen recht verwerven op Gods genade. ‘Geestelijke overmoed’ bestaat echt, zei de spreker. En ik kan het niet ontkennen, geef ik dan maar eerlijk toe.

“Je krijgt wat je niet verdient en je krijgt niet wat je wél verdient”, zo vatte de spreker het al in het begin van zijn preek bondig samen. (En ik snap hem.)

Genade is genade!

(De preek ging vervolgens over nog heel wat meer. Vooral over de profeet Elia. We lazen 1 Koningen 19:1-4, 9-15a en 2 Petrus 3:18.)

Blessings,
Kortjakje