Gehackt

Hoewel Kortjakje een heel keurig meisje is, moet ook zij er niet aan denken dat haar hele doen en laten bekend zou worden.

Second love

Vandaag las ik een bericht waarin werd aangehaald dat in 2015 de Canadese datingwebsite Ashley Madison werd gehackt. Die site hielp getrouwde mensen aan een ‘affaire’. Enkele ‘hacktivisten’ braken in op de website en maakten de gegevens van alle gebruikers buit: onder andere de namen, woon- en e-mailadressen van de overwegend mannelijke gebruikers. Als de website niet permanent op zwart ging, zouden de hackers de gegevens van 32 miljoen gebruikers openbaar maken. De hackers kwamen hun dreigement na: een maand later publiceerden de hackers de gegevens….

En opeens moest ik terugdenken aan de preek van afgelopen zondag. Over een mevrouw die er in een ontmoeting met Jezus ook achter kwam dat haar ‘affaires’ niet onopgemerkt waren gebleven. Die bijzondere man, die zij ontmoette bij de waterput, wist ervan! En terug in de stad riep ze haar buren en kennissen en iedereen toe: “Kom mee, er is iemand die alles van mij weet. Zou dat niet de messias zijn?”. (We lazen uit Johannes 4:1-30 en 39-42.)

Dorst

“Waarmee les jij je dorst?”, vroeg de spreker afgelopen zondag. Jezus weet ervan. Hij heeft je gezien op momenten waarop jij dacht dat niemand je zag. Ik zie er dan wel keurig uit (als mijn vlechtjes niet in de war zitten), maar moet er toch niet aan denken dat al mijn gedachten en stomme dingen die ik soms doe openbaar gemaakt zouden worden. Confronterend is dat hè? Jezus weet wat jij hebt gedaan. Hij weet ook wat voor jou gevoelig ligt. Waarin jij anders bent dan anderen. Waarin jij het gevoel hebt er buiten te staan.

Maar ook: Jezus veroordeelt je niet! Die confrontatie is juist bedoeld om je tegemoet te komen. Hij is vol ontferming. Hij is bewogen met jouw leven, met jou zelf. En Hij wil je geven: lévend water!

Blessings,
Kortjakje