Een gangster?

Misschien is het de lezer al eens eerder opgevallen: Kortjakje heeft een licht feministische inslag. Niet dat daar iets mis mee is, vindt de redactie. Maar soms leidt dit tot gedachten die ons verrassen. Ook dit is natuurlijk niks nieuws voor de trouwe lezer, maar dan bent u gewaarschuwd.

Halve marathonlopers

Is het u ook opgevallen dat de preek afgelopen zondag ging over mensen die ruim een halve marathon liepen? Op zondagavond nota bene. Als de Vereniging tot Bevordering van de Zondagsrust en de Zondagsheiliging er maar geen lucht van krijgt!

Het is de dag van de opstanding. Maar dat weten die twee mensen die ’s middags van Jeruzalem naar Emmaüs lopen dan nog niet. Hoewel? Ze hebben wel degelijk het verhaal gehoord van de vrouwen die over het lege graf hebben verteld. Maar ach, … vrouwen!

Gangsterfilm

Wie mij een beetje kent, weet dat ik de preek vaak beeldend voor me zie. Met (soms) mijn ogen dicht, zie ik het gebeuren. Ik maak er een plaatje van, of – beter gezegd – een film. Zo zag ik die twee Emmaüsgangers door de velden lopen. Hun voeten maken kleine stofwolkjes bij elke stap die ze zetten op dat zanderige pad. Maar wat is dat nu? De spreker zegt dat één van hen misschien een vrouw is geweest! En ik had altijd twee mannen gezien als ik dit verhaal voor me zag. Maar de spreker wijst erop dat er maar van één de naam wordt genoemd: Kleopas. Dat schijnt een mannennaam te zijn. Maar het kan best zijn dat hij niet met een vriend op weg was, maar met zijn vrouw. Dus één Emmaüsganger, en één Emmaüsgangster! Nu wordt het pas écht een gave film!

Studio Sport Eredivisie

Ik heb het ook altijd wel wat bijzonder gevonden dat die Emmaüsgangers na de ontdekking dat het Jezus was die met hen was meegelopen, meteen waren teruggegaan naar Jeruzalem. Als het twee mannen waren geweest, hadden ze vást gezegd: “Nou, laten we eerst maar eens een biertje doen.” En dan was Studio Sport eredivisie op tv gekomen en hadden ze vást tegen elkaar gezegd: “Laten we morgenochtend maar teruggaan naar Jeruzalem. Het is nu al best laat.”

Maar nee, die ene was een vrouw! Die heeft natuurlijk gezegd: “Kom op, ouwe zoutzak van me! We gaan direct terug naar Jeruzalem. Die voetbalwedstrijden kun je later nog wel terugkijken. We moeten gauw onze vrienden vertellen van Jezus. Dat Hij leeft!”

Ja, zo is het vast gegaan. Logisch dat die ene een vrouw geweest moet zijn!

Maar waar ging de preek nou vérder nog over? Ik moet hem denk ik nog even terugkijken

Blessings,
Kortjakje