De broodzak

Kortjakje was er eigenlijk alweer mee gestopt. Zelf een katoenen draagzak meenemen om bij de bakker haar brood in te laten doen. Het brood raakte zo gauw uitgedroogd en ‘oud’. Maar het blijkt ook met zak en al in de vriezer te kunnen en dan haal je er telkens die paar boterhammen uit die je nodig hebt…

Afval

Gaat het om de beperking van plastic afval, in Jezus’ Koninkrijk? Kortjakje dacht eigenlijk van niet. En toch… Natuurlijk gaat het om de Koning, om Jezus. En Die Koning gaat het om ons héle leven. En om alles waar we bewust of onbewust aan meedoen. Hierbij telt zeker ook mee hoe we omgaan met Zijn scheppingswerk: mensen, dieren, de natuur. En dus ook wel om een plastic broodzak…

Koninkrijk van God is als…

Als we in Marcus’ evangelie gaan lezen, ontdekken we dat Jezus vaak over het Koninkrijk spreekt. Maar Hij doet dat wel in vreemde vergelijkingen, zoals van een mosterdzaadje dat uitgroeit tot een relatief grote boom of struik. Maar er zijn genoeg boomsoorten die groter worden. Mijn opa zei: het gaat Jezus om de groei! Dat is het punt van vergelijking.

Mosterdzaadjes

De preek bevatte heel wat om over na te denken. Over Friedrich von Bodelschwingh en diens Bethel-gemeenschap, waarmee hij in Nazi-Duitsland opkwam voor ieder die lichamelijk en/of psychisch zwak was. Over de koninkrijken van Vooruitgang, van Geld en van Macht. Over de aanschaf van een macbook en de Oeigoeren.

En over Gods Koninkrijk zei de spreker aan het eind nog het volgende – en daar houd ik het voor deze keer bij:

  1. Het Koninkrijk van God komt en is al onder ons. Jezus brengt Gods goede wereld onder ons en zal het eenmaal volmaken.
  2. Die kleine mosterdzaadjes dóen ertoe. Ook ‘kleine’ (verzets)daden doen ertoe. Voor de mensen die je ermee helpt, én om iets van Gods Koningschap zichtbaar te maken.

Beluister de preek.

Blessings,
Kortjakje