Cliffhanger

Kortjakje zat gedurende de hele Paaspreek in spanning. Aan het begin vertelde de spreker over een speelfilm, maar hij bouwde een enorme cliffhanger in. Hoe zou die film eindigen?

De overval

De spreker van afgelopen zondag had mij goed te pakken. Aan het begin vertelde hij over een speelfilm, getiteld ‘De Overval’. Die film speelt in Leeuwarden en gaat over een Nederlandse verzetsman die daar in de Tweede Wereldoorlog gevangen werd gezet door de Duitse bezetters. Tijdens zijn verhoor ging het er ruig aan toe. Zodanig dat hij zijn makkers via via liet weten dat hij er niet voor kon instaan dat hij als het zo zou doorgaan niet zou ‘doorslaan’. En dan zouden er nog meer mensen worden opgepakt.

Hoe het verder gaat – zo zei de spreker – zal ik aan het eind van de preek vertellen.

“Nee dank je, ik ga niet mee”

Dus ik de hele tijd wachten … En ja hoor, de spreker was het niet vergeten. In het slot van de preek kwam hij terug op die speelfilm. Hij vertelde dat de vrienden van die verzetsman een heel plan hadden opgezet om hem uit de gevangenis te bevrijden. En stel nu, zo zei de spreker, dat het die vrienden lukt. En uiteindelijk openen zij de deur van zijn cel. En dan zou de verzetsman zeggen: “Nee dank je, ik ga niet mee”. Dat zou je toch niet geloven? Natuurlijk niet! Na alle voorbereidingen en risico’s die zij hadden genomen, blijft hij toch niet in zijn geopende gevangeniscel zitten?!

Nou, zei de spreker, zo zal toch ook niemand reageren wanneer hij/zij beseft wat Jezus voor hem/haar heeft gedaan?! Natuurlijk ben je Hem dan dankbaar voor de ongelofelijke liefde die Hij je heeft bewezen. En natuurlijk ga je dan achter Hem aan.

Het thema van de preek was ‘Wie is God voor jou?’. Nou, daarover viel genoeg te horen in de preek. Vooral als het niet allemaal meezit in je leven.

YouTube

Maar hoe eindigde nu eigenlijk die spannende speelfilm? Lukte de ontsnapping? Dat heb ik zondag niet gehoord. Mijn opa zei nog wel dat het scenario werd geschreven door Loe de Jong (dr. L. de Jong van het Instituut voor Oorlogsdocumentatie). Op YouTube kun je de film gratis bekijken – fijne cliffhanger, hè?

Blessings,
Kortjakje