Campinggevoel

In een campingstoel voor je tent zitten – Kortjakje zag het afgelopen zondag niet helemaal voor zich. Maar zij heeft er wel vaker last van dat zij zich niet zo goed kan inleven. Een beetje gebrekkig ‘empathisch vermogen’ noemen we dat.

Greppels graven

De spreker deed zijn best. Zittend in een opvouwbare campingstoel vertelde hij ons hoe Mozes tot het dichten van psalm 90 zou kunnen zijn gekomen. Als je mijn tante over vier weken vraagt waar de preek over ging, zal zij het nog direct kunnen zeggen. Ook mijn opa vond het wel een mooie vondst. Op deze manier geef je je gehoor een beeld mee dat kan helpen de preek te herinneren, vond hij.

Maar ik vond het maar niks. Voor je tentje zitten, eind december? De regen kwam met bakken uit de hemel, de wind trok aan tot soort orkaankracht … En dan ga jíj lekker ontspannen voor je tentje zitten? Ik kreeg even een flashback en zag mezelf weer op de camping greppels graven om te voorkomen dat er nóg meer water de tent in loopt. En met de hele familie aan de scheerlijnen hangen om te voorkomen dat je onderkomen de lucht in vliegt.

Terugkijken

Nou ja, de campingstoel stond op het podium. Veilig in het gebouw. En, eerlijk gezegd, nu ik aan die scene terugdenk, schiet mij ook weer meteen te binnen waar de preek over ging, die laatste zondag van 2023. Ja, over Mozes, die terugblikte op de ervaringen van het volk Israël in de woestijn tussen Egypte en Kanaän. En dan waren zijn eerste woorden: ‘Heer, U bent ons een toevlucht geweest van geslacht op geslacht.’ Dat is toch geweldig mooi hè, vond mijn opa: “Eerst was het volk een paar honderd jaar afgebeuld in Egypte, waar het als slaven had geleefd. En dan op de vlucht, veertig jaren ploeteren en tobben door die ellendige woestijn. Er waren hoogtepunten geweest, maar toch zéker zo veel dieptepunten. En dan begint Mozes zijn poëtische memoires met de erkenning dat je als volk bij God altijd veilig bent. Dat je bij Hem beschutting vindt”.

Iets om over na te denken. Hoe kijk ik terug op mijn leven? Hoe kijk ik terug op 2023? Welke rol speelt mijn geloof hier in?

Koek en ei?

Was bij jou alles ‘koek en ei’ in 2023? Dan mag je wel extra super-dankbaar zijn! Maar de spreker hield er rekening mee dat er onder zijn gehoor ook mensen waren die het wat minder voor de wind is gegaan. En in psalm 90 windt ook Mozes er geen doekjes om. God is niet alleen maar een lievige soort knuffelbeer. Hij kan ook boos zijn. Lees de verzen 7 en 8 nog maar eens. En als Hij boos is, heeft Hij daar ook reden voor. Daarom is Hij ook een God naar Wie je vol ontzag kunt opkijken. Voor Wie je je neerbuigt. “Doe je dat weleens?”, vroeg de spreker. En toen moest ik even slikken. Hoe lang is het geleden dat ik voor mijn bed ben neergeknield? Er kwam nog heel veel meer in deze preek. Maar ik werd even stilgezet. Misschien geen slecht idee, zo rond oud en nieuw.

Blessings,
Kortjakje