Cadeau

Net als heel veel meisjes, houdt Kortjakje wel van cadeautjes. … Net als heel veel jongetjes natuurlijk! Vandaar dat zij gebiologeerd heeft zitten kijken tijdens de preek van afgelopen zondag.

40 jaar

De Christengemeente Hardinxveld-Giessendam bestaat veertig jaar. Reden voor een feestje met heel veel lekker hapjes na afloop van de samenkomst. De spreker was ook helemaal ‘in the mood’.

40 jaar ‘Passie voor God, hart voor mensen’. Daar was de spreker blij mee en dankbaar voor. Hij had ook een cadeautje meegenomen. Een cadeau van God nog wel. De spreker vroeg zich af wat God aan de Christengemeente zou willen geven. Misschien zonnepanelen? Ik dacht gelijk: Nou, die passen niet in dat doosje hoor! En nieuwe stoelen ook niet (ik zit trouwens prima op die huidige stoelen). Zou God ons een extra nieuwe oudste willen geven? Of nog meer nieuwe leden? Ik had zo mijn twijfels bij deze suggesties … dat paste toch niet in dat bescheiden doosje!

Paarse strik

Het cadeau was keurig ingepakt. Om het doosje zat een prachtige paarse strik. En je moet weten: paars is echt mijn lievelingskleur! Ik zat op het puntje van mijn stoel van nieuwsgierigheid. Wat zou erin zitten? Maar de spreker deed het pakje niet meteen open. Hij legde het gewoon voor zich neer, op die doorzichtige kansel. “Misschien iets om over na te denken”, zei hij nog over het cadeau. En toen ging hij preken. Nou, daar waren we mooi klaar mee. Ik maar prakkezeren…. Misschien zouden we allemaal wel een mooie ring krijgen. Of een leuk kettinkje. Zouden er zoveel in dat doosje passen als er mensen in de zaal waren? Ik fantaseerde maar door. Welk cadeau zou God vandaag aan de Christengemeente geven?

Ontknoping

Aan het slot van de preek …. O ja, die ging over de barmhartige Samaritaan (Lucas 10:25-37). Maar ik was een beetje veel gefocust op dat doosje. Aan het slot van de preek kwam dan toch de ontknoping. De spreker zei: “Het cadeau zit naast je”. Bij je op de kring en in de samenkomst. Wat zie jij in de ogen van degene die naast je zit? Ken je de pijn, de vreugde, het verdriet? Wij mensen zijn aan elkaar gegeven om voor elkaar te zorgen en elkaar liefde te geven! En in dat doosje? Daarin zat een mooie papieren slinger van heel veel mensen die elkaar vasthouden. En weet je welke kleur die was? Juist: paars! (Ik alwéér blij!)

Eeuwig leven

De vraag in het Bijbelgedeelte ging over hoe je eeuwig leven kunt krijgen. Van dit eeuwige leven – het goede leven – mag nu al iets zichtbaar worden. En jij en ik mogen helemaal meedoen om het goede, eeuwige leven zichtbaar te maken in deze wereld. Christengemeente: een plek waar we samen mogen oefenen in eeuwig leven; het goede leven zichtbaar maken!

Blessings,
Kortjakje