Boksen

Kortjakje had afgelopen zondag liever twéé sprekers op het podium gezien.

Vuisvechter

Dát gaat mooi worden, dacht ik. Afgelopen zondag kwam de spreker het podium op met twee bokshandschoenen. Ik wachtte op een uitdager, maar er kwam verder niemand opdagen. Wat een teleurstelling! Mijn opa zei dan ook na afloop: “Nou, dat was een vuistvechter die in de lucht slaat”. Ik wist eerst niet wat hij bedoelde, maar dat komt uit 1 Korintiërs 9 (vers 26). Typisch m’n opa. Altijd met van die grapjes die alleen hijzelf begrijpt…

Raak

Maar – begrijp me niet verkeerd – ik wil de spreker niet afvallen, hoor. Er werd dan wel niet gevochten, maar de preek was wél raak! Die ging over Romeinen 8:31-39. In dit gedeelte onderscheidde de spreker drie hoofdthema’s:

  1. Als God voor ons is, wie zal dan onze tegenstander (durven) zijn?
  2. Wie zal aanklagen en hoe ziet het oordeel er dan uit?
  3. Wie zal ons scheiden van de liefde van Christus?

Tegenstander

Ja, nu begreep ik waarom er geen uitdager het podium opkwam. Niemand durfde natuurlijk! Als God voor je is, wie zal tegen je zijn? Een soort retorische vraag is dat.

En dat betekent dat we meer dan overwinnaars zijn. Of, in de NBV21-vertaling: ‘wij zegevieren in dit alles glansrijk dankzij Hem die ons zijn liefde heeft bewezen’ (vs.37). Maar dat betekent niet dat er nooit een vuiltje aan de lucht is. Integendeel. Paulus noemt in vers 35 wel zeven dingen die op zijn zachtst gezegd niet zo lollig zijn: Tegenspoed, ellende of vervolging, honger of armoede, gevaar of het zwaard. Houd daar rekening mee als je christen bent.

Word geen ‘doe-het-zelver’

Maar als je met tegenslag van welke aard ook te maken krijgt, probeer het dan niet zélf, ‘in eigen kracht’ op te lossen. Er kan heel veel op je af komen, maar ga niet zélf lopen knokken tot je op je tandvlees loopt. Voor je het weet ben je aan het vechten met God. Terwijl Hij juist voor jou is. “Geen tegenstander of medestander, maar je fundament”, zei de spreker. God zal je alles geven. Maar dat is niet los verkrijgbaar. Zonder Jezus wordt het niks. Zoek het bij Hem. Zoek Hem. Hij is genoeg. Om Hem gaat het.

Ik laat een heleboel liggen, maar dat mag je zelf nog terugluisteren.

Blessings,
Kortjakje