Aanbidding

Gisteren verscheen de eerste Nederlandstalige EP van Insalvation. De spreker, die in die band speelt, kondigde het verschijnen hiervan aan. Misschien leuk om die bij de lokale christelijke boeksjop Rinnah te bestellen…

Wat mis jij?

Wat mis jij in deze tijd het meest? Volgens de spreker van zondag was dat ‘het elkaar ontmoeten’. En het tweede is ‘het samen God kunnen aanbidden’. Als je samen aanbiddingsliederen zingt, kun je daar helemaal in opgaan. In de massa jezelf helemaal richten op Gods aanwezigheid en het eren van Hem. Wat mooi kon dat zijn … en wat verlangen we daar weer naar!

Vormen van aanbidding

Maar, er zijn meer en andere vormen van aanbidding! Samen met de spreker konden we daar enkele van ontdekken, afgelopen zondag. Hij hanteerde hierbij de Hebreeuwse grondtekst van de Bijbel:

  1. Psalm 46:11 – Raphah

‘Wees stil en weet dat Ik God ben’. Stil worden voor God, bij Hem zijn en je daar helemaal veilig voelen. Niet alles zélf willen doen, maar tot rust te komen en het aan Hem overlaten. Hoe mooi is dat.  De spreker vroeg: Wanneer is de laatste keer geweest dat jij stil voor God bent geweest?

Als je dat doet, ben je ook in staat Zijn stem te horen. Aanbidding is geen gevoel, maar een keuze.

  1. Psalm 103:1 – Barak

‘Zegen de naam van de Heer’. De Israëlieten werden opgeroepen dit na elke maaltijd te doen. Een ideetje voor ons misschien. Maar het mag ook op een ander moment, hoor. God groot maken door voor Hem te knielen (jezelf kleiner maken voor Hem), terwijl je belijdt hoe groot en machtig Hij is.

Wanneer heb jij voor het laatst geknield? -vroeg de spreker. Wat is jouw antwoord op deze vraag?

  1. Exodus 17:8 en verder – Yad

Toen Jozua en het Israëlitische leger met Amalek in strijd was, bad Mozes voor het volk en hij aanbad God met opgeheven handen. Zo lang zijn handen omhoog geheven waren, had Israël de overhand. Blijkbaar zijn die opgeheven handen van belang. Zo laat je iets zien – met je hart hef je ook je handen op. En met die opgeheven handen, geef je God de regie. Aan Hem geef jij je over. En Hij voert de strijd voor jou. Jouw zwakheid wordt Gods kracht. En zo mag je ook samen met anderen meestrijden.

Het lied Waymaker werd gespeeld en gezongen: God maakt een weg waar geen weg is!

  1. Psalm 50:23 – Towdah

‘Wie lof offert, baant de weg dat Ik hem mijn heil doe zien’. God danken voor de beloften die Hij geeft. Bij voorbaat danken, voor wat Hij nog gaat doen. Hiermee geef je God wat Hem toekomt. Je eert Hem. En het zal je helpen om Gods weg te zien in je leven. Zijn bevrijding, Zijn redding. Wat is er veel reden om de Heer te danken! (In de chat stroomden een aantal redenen binnen.)

God nodigt je uit, om een leven van aanbidding te leven. Ook als we een poosje niet met z’n allen in het gebouw kunnen zingen…

Luister of kijk.

Blessings,
Kortjakje