10.000 – 9.996 = 4

Kortjakje is niet zo goed in Engels, maar de preek over ‘commitment’ heeft ze aardig kunnen volgen. Ook al was zij aanvankelijk niet van plan er überhaupt (gelukkig is haar Duits beter) naar toe te gaan.

Toewijding

Eerst wilde ik afgelopen zondag eigenlijk helemaal niet naar de samenkomst gaan. Een preek over verkering en over huwelijk, vond ik niet echt relevant voor mij. Maar toen dacht ik aan mijn gescheiden tante en mijn opa die weduwnaar is. En toen wilde ik toch solidair zijn met hen. Dus ging ik toch. Vandaar dus dat u toch iets te horen krijgt over die preek.

Lege doos

Heb je altijd al gedacht dat je een kat in de zak had gekocht toen je trouwde? Of dat het huwelijk een lege doos is? Nou, wat het laatste betreft gaf de spreker je helemaal gelijk! (Over de ‘kat in de zak’ ging het niet. Ik wilde alleen even mijn tante citeren over haar stukgelopen huwelijk…) Het huwelijk als lege doos, dus. “In het begin is het huwelijk een lege doos”, zei de spreker. “Er is geen liefde of romantiek in het huwelijk, tenzij je dit er zelf instopt.” Dit betekent dat de huwelijkspartners zelf de doos moeten vullen. En haal je er wat uit? Vul hem dan ook weer tijdig bij. Want je kunt er pas iets uithalen als het er eerst is ingestopt. Best een ‘eye-opener’ vond ik. (Maar ach, ik heb er ook weinig verstand van natuurlijk.)

Vier redenen

Ik vond het een beetje karig. Je kent toch dat lied: ’10.000 redenen’? En dan komt de spreker met slechts 4 (vier)! Vier redenen om te vechten voor je huwelijk. Maar er zijn er vast meer, dat paste alleen niet in één preek. Dat zal het geweest zijn. Maar goed, vier redenen dus. Ik breng ze nog even in herinnering:

1.      Het huwelijk is door God zelf bedacht

Zie Genesis 2:18,24. Ben jij de partner die God wil dat je bent?

2.      Commitment betekent ‘vrijwillige, absolute trouw’

Commitment is niet ouderwets. Bedenk geen ‘achterdeurtje’, maar houd vast aan je belofte en kijk naar Jezus als Voorbeeld van eeuwige trouw en toewijding.

3.      Het gras bij de buren is niet groener

Als je er bovenop zit, zie je dat je grasmat niet perfect is. Wanneer je dan over de tuin van de buren kijkt, lijkt het gras daar – van een afstandje bezien – groener. Hierbij moest ik denken aan de buren van mijn tante. Die hebben kunstgras. Zelfs tijdens een hittegolf ziet het er fel groen uit, maar ja daar moet je dan wel van houden…

4.      Heiligheid is de beste weg naar geluk

Dit vond ik zo’n mooie oneliner, dat ik meteen aan de Belgische psycholoog Dirk de Wachter moest denken. (Met zijn zachte ‘g’ en donkerbruine stemgeluid.) Die zegt ook altijd dat je beter niet naar geluk kunt streven. De spreker haalde een christelijke kanjer aan, Tim Keller. Die zei: “We zijn van nature allemaal op eigen belang en geluk gericht. Maar naarmate je meer op het belang en geluk van God en de ander gericht bent, zul je er zélf ook meer van gaan ervaren”. Een mooie uitspraak, als uitsmijter van mijn blog voor deze week!

Blessings,
Kortjakje